FÖRFATTARTRÄFF MED ELISABETH SANDELIN

Författarträff med Elisabeth Sandelin

Elisabeth Sandelin talar om sin bok Behåll din krona
Datum och tid: 08.9-2023 kl 17:00 - 18:00
Plats: Helsingfors centrumbibliotek Ode, 3. vån, Saarikoski-mattan
Moderator: Gerd-Peter Löcke
Arrangör: Nylands  litteraturförening r.f.

Romanen Behåll din krona är berättelsen om Anna Appelgren, en av de tretton elever som utbildas av friherrinnan Sophie Mannerheim på den första tvååriga kursen för sjuksköterskor på Kirurgiska sjukhuset i Helsingfors 1912. En book om sjuksköterskornas arbetsvillkor och ett slutligt erkännande av denna viktiga yrkeskår. Arvet efter Sophie Mannerheim om hur plikt och renlighet är en dygd och hur sjuka, sårade soldater och barn skall skötas lever kvar hos dem som gått i lära hos henne.

Känn dig välkommen!

Helsingfors centrumbibliotek Ode

KICKSTARTA DITT SKRIVANDE

Michaela von Kügelgen

Vill du skriva i höst? Målet med kursen Kickstarta ditt skrivande är att du kommer igång med ditt skrivande och etablerar skrivrutiner som fungerar i din vardag – även efter avslutad kurs.
Kursen arrangeras av förbundet Finlands svenska litteraturföreningar rf. Pris 60 euro för litteraturföreningsmedlemmar och 80 euro för andra intresserade.
Anmäl dig senast den 12.9.

Läs mera om kursen på FSL:s hemsida 

Ordförande
MANUS 41

Redaktionen tog emot 40  bidrag under tiden

Vi hoppas att också ditt bidrag är med.
(っ◔◡◔)っ

Poesitävlingen vinnarna

Tävlingen avgjord

Nylands litteraturförening r.f. ville uppmärksamma Världspoesidagen den 21.3.2023 och utlyste en poesitävling för medlemmar och andra intresserade om vem som bäst med en mening kunde beskriva vad poesi är.

  
Glädjande nog fick vi in hela 46 bidrag. Föreningens styrelse fungerade som jury och har utsett tre vinnare. De tre bästa bidragen premieras med en novellask från Novellix. Dessutom har juryn gett ett hedersomnämnande.

1:a pris  Pia Stordahl, Jakobstad (@skuggtexter på Instagram)      
Poesi är hjärtat som sjunger själens melodi.
Motivering: I meningens vackra bildspråk knyts poesins innersta väsen ihop till en klingande sång.

2:a pris  Eva Wahlström, Borgå (@mammanuppochner på Instagram)       
Poesi är tystade tankars fristad
Motivering:   Poesi är en kraft som ger människor styrka att uttrycka sina tankar och åsikter. I poesin kan vi höra allas stämma och skrämma mörkret.

3:e pris Helena Givoni, Esbo       
Poesi är känslobubblor i ett nyckelhål.
Motivering:   Meningen är poetisk och summerar poesins styrka där de stora känslorna får rum i det lilla formatet.

Hedersomnämnande:Bülent Sahin, Helsingfors, hemland Turkiet
Poesi är att uttrycka sina känslor på ett annat sätt.
Motivering:   Trots nybörjarkunskaper i svenska har Bülent lyckats summera vad poesi är.

Alla bidrag kommer att publiceras på vår hemsida, Facebooksida, på vårt Instagramkonto och senare i vår litterära tidskrift Manus 41.

Årsmöte 2023Nylands litteraturförenings stadgeenliga årsmöte ordnades den 24 april som hybridmöte i Helsingfors.
Årsmötet godkände årsberättelsen för 2022. Verksamhetsberättelsen, bokslutet och verksamhetsgranskningen för 2022 och handlingsplanen och budgeten för 2023 godkändes utan justeringar.
Hela styrelsen omvaldes med undantag av vår ordinarie medlem Henrik Nymalm som ersattes av ersättaren Lars Leden från Esbo. Utöver detta ersattes suppleanten Erica Sjöberg av Eva Wahlström från Borgå.
Gerd-Peter Löcke fortsätter som ordförande.

Styrelsen för verksamhetsåret 2023/24 består av följande ledarmöter:
Ordförande
:  Gerd-Peter Löcke
Ordinarie medlemmar: Elin Lindberg från Sibbo, Lars Leden från Helsingfors, Ulrica Brunberg från Borgå och Susanna Söderholm från Helsingfors.
Ersättare: Henrik Nymalm från Borgå, Minkki Huldén från Helsingfors, Stefan Lindqvist från Helsingfors, Catherine Sid från Åland och Eva Wahlström från Borgå.

Vi tackar Erica för hennes medverkan och välkomnar Eva till styrelsen. Eva har vunnit andra pris i föreningens tävling Poesi är.

Manus 40Manus blev i år ett jubileumsnummer och publicerades i färg. Vi ville lyfta fram alla samarbetspartner som finns i processen med att förvandla ett manus till en bok. Arbetsgruppen för Manus, under ledning av styrelsens viceordförande Ulrica Brunberg, tog emot 52 bidrag.

Manus 40 postades avgiftsfritt till de medlemmar som har betalat medlemsavgiften för år 2022. Manus 40 finns även digitalt (pdf och epub) och kan laddas ner gratis.

Manus 41 ska utvecklas till en årstidsskrift som även bjuder in medlemmar från övriga litteraturföreningar samt våra följare på Facebook och Instagram.

KulturcaféINTERNATIONELLT KULTURCAFÉ

Att prata med folk på café kan vara både nöje och utmaning. Hos oss serverar vi kaffe med mycket glädje och inspiration. Tillsammans lyssnar, pratar, läser, berättar eller skriver vi nyfiket och glatt oavsett om du redan har den finlandssvenska kulturen i blodet eller vill bekanta dig med den.
Varje torsdag kl. 16
The Good Coffee Company Eriksgatan 33
Följ med evenemanget på Facebook

Nordisk litteraturcirkel

NORDISK LITTERATURCIRCEL
är ett samarbete mellan Nordisk kulturkontakts bibliotek och Helsingfors centrumbibliotek Ode. Under vårterminen träffades litteraturintresserade en gång i månaden i centrumbiblioteket Ode eller i Nordisk kulturkontakts bibliotek. Vi utgår från att programmet fortsätter på hösten.
Som medlem i föreningen kan du delta på eftersnacket vi ordnar på ett café i närheten av litteraturcirkeln.
Läs mera på https://www.nordiskkulturkontakt.org/evenemang/

Instagram  
INSTAGRAM  
På Instagram (IG) har du möjlighet att få din egen dikt publicerad. Skicka in ett bidrag med ditt namn eller under pseudonym som ett meddelande på IG eller som ett mejl till ulrica.brunberg@sipoo.fi. 

2022 hade vi 724 följare från Sverige (48 %), Norge (24 %), Finland (12,7%), Danmark (5,5 %) och Nigeria (1 %).